Skatepark för rollerblades, skateboard eller sparkcykel

På våren kommer alla sparkcyklar, roller blades och skateboards fram. För att det ska gå riktigt bra och för att man ska komma fram snabbt men ändå säkert är det viktigt att man har ett bra område att åka på. Gångvägar kan fungera men det gäller att dessa är relativt fria från andra trafikanter som små barn, söndagsflanörer och hundar i koppel tillsammans med sina ägare. Tidigt på våren, när man kanske är som mest sugen på att ge sig ut, har vägarna oftast inte hunnit sopas ännu. Grus på vägen utgör både ett hinder som kan sänka farten och ett oberäkneligt underlag som kan leda till olyckor.

Skateparker

Vill man hjälpa barnen att åka både säkert och roligt kan man ta sig iväg till en närliggande skatepark. En skatepark är ett stort anlagt område, oftast med betongytor, där det finns stora plana ytor att åka på. Förutom detta brukar det finnas ett flertal stora gropar som man kan åka ned, runt och upp ur och göra trick på kanterna.

Utrustning

Det är lätt hänt att man gör några vurpor i skateparken. Det hör nästan till tyvärr när man lär sig nya trick. Därför bör man som vuxen se till att barnen har hjälm och gärna även knä- och armbågsskydd samt handskar. Som medföljande vuxen kan man med fördel också ta med plåster och sårtvätt så att man är redo att hjälpa både egna och andras barn om olyckan är framme.

För vuxna?

Att vara ett riktigt skateboard-, roller blade- eller kickbikeproffs imponerar på alla barn. Är man inte lika stadig på hjulen längre kan man sitta och titta och imponeras av alla coola åkare i parken.

När man är i en skatepark bör man faktiskt lägga ifrån sig mobil och dator. Man vill inte missa när ens barn lyckats med något han eller hon är riktigt stolt över och glädjestrålande ropar: ”Såg du mamma/pappa?”