Äventyrsbad med barn

Runtom i Sverige finns ett antal äventyrsbad som erbjuder roliga stunder, rörelse och avslappning för både barn och vuxna. Exakt hur ett äventyrsbad ska vara utformat för att kallas äventyrsbad är inte definierat men några inslag brukar vara återkommande såsom vattenrutschkanor, vågmaskin och bubbelpooler. Några kända äventyrsbad är Kokpunkten i Västerås, Gustavsvik i Örebro och Sydpoolen i Södertälje men många andra finns också.

Vattenrutschkana

De flesta äventyrsbad har minst en lång vattenrutschkana med spolande vatten inuti som hjälper till att få upp farten. Vattenrutschkanorna är olika branta och olika långa. Ibland är vissa delar av, eller hela, kanan täckt så att man åker som i en tunnel, vilket gör det lite extra spännande.

När man åker vattenrutschkana är det viktigt att följa säkerhetsinstruktioner så att man inte krockar eller slår sig, men annars är det bara att åka!

Vågmaskin

Många äventyrsbad bjuder på vågor i en stor bassäng som ofta är grund som en strand i en änden. Det är kul att guppa omkring bland vågorna, men håll koll på barnen så att de inte ramlar omkull.

Bubbelpooler

För att ta det lite lugnare och slappna av efter vattenleken kan man sätta sig i en varm bubbelpool ett tag. Bubbelpooler brukar finnas antingen vid övriga bassänger eller i en avskild spaavdelning för vuxna.

Att besöka äventyrsbad

När man vill besöka ett äventyrsbad rekommenderas ett besök på hemsidan för att se öppettider och priser samt eventuella praktiska detaljer kring lås/omklädning och huruvida man får ta med matsäck eller om café finns.

Man köper oftast biljett för ett par timmars bad och ibland finns familjebiljetter som är billigare än enskilda om man är många.

För vuxna innebär äventyrsbad också aktivitet och äventyr. Eftersom säkerhet vid vatten är extremt viktigt måste man som vuxen hänga med på barnens äventyr, helst precis i närheten och absolut inte längre än armlängds avstånd ifrån barn som inte är simkunniga.

Äventyrsbad är inget för trötta vuxna. Är man inte beredd på detta bör man välja en annan aktivitet och låta äventyret vänta tills man är redo att kasta sig ut och busa med barnen!

.