Museer för lärorika äventyr

Museer som passar både barn och vuxna finns i ett flertal städer i Sverige. De flesta och största museerna finns runtom i Stockholm. Det finns museer inom en mängd olika områden: Vetenskap, konst, historia, sport, djur och sjöfart för att bara nämna några. Här nedan beskrivs några museer i Stockholm som passar för barn.

Naturhistoriska Riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet ligger vid Universitetet i Stockholm och nås lätt med bil eller tunnelbana. Här kan man se utställningar om polartrakterna, jordens och människans utveckling, inklusive coola dinosauriemodeller i full skala, hur människokroppen fungerar och vilka metaller, juveler och mineraler som döljer sig i berg och mark. Vissa utställningar är permanenta, andra utställningar visas under en begränsad period.

Cosmonova

På Naturhistoriska finns också biografen Cosmonova som på en IMAX- skärm visar spännande film med vetenskapstema.

Tekniska museet

Ett annat barnanpassat museum i Stockholm är Tekniska museet. Här kan man lära sig om gruvor, hur vattenkretsloppet i bostäder fungerar, kolla in allt från gamla bilar till rymdfarkoster och testa coola uppfinningar samt sina egna förmågor. Det finns ett stort rum där lekplats är kombinerad med olika experimentstationer. Här kan man som vuxen få en chans att pusta ut en stund. Rummet är stort och ganska livligt, men överblickbart så att man kan sitta och titta på när barnen leker om man inte vill busa själv.

Polismuseet

Har man mindre barn med sig, från ca 3 år och uppåt, är Polismuseet en höjdare att besöka. Detta museum ligger på Djurgården, nästan vägg i vägg med Tekniska Museet. Här finns riktiga polisbilar att sitta i och man kan trycka på knappar som sätter igång blinkljus och radio. Det finns också ett stort lekrum där man kan klä ut sig i poliskläder i barnstorlek, lyssna på polissagor och leka med polislego. Har man tur träffar man på en snäll polisaspirant som ibland finns på plats för att berätta om polisyrket. För äldre barn och vuxna finns även en intressant utställning om kända brott i Sverige och hur poliserna löst fallen.