Parklek- kul utomhus

Är det fint väder ute kan en parklek vara en bra idé för en utflykt med barn som har spring i benen. Det finns många riktigt välutrustade parklekar som inte bara har de klassiska lekutrustningarna som rutschkanor, sandlådor och gungor, utan även annat kul.

Kul lekutrustning

I många parklekar finns t.ex. studsmattor nedsänkta i marken, asfalterade cykelbanor med trafikmärken och cyklar att låna, bollplaner, klätterväggar och klätterberg i mjukt gummimaterial.

Ibland finns stora klätternät med en liten plattform högst upp där man kan sitta och speja ut över parken och känna sig som en liten kung eller drottning.

Bad och plasklek

På sommaren finns ibland stora grunda bassänger att bada i. Kommunala parklekar sköts noga och barn kan bada i bassängerna utan problem. Ta med badkläder och handduk till barnet, för

finns det vatten så vill nästan alla barn plaska, oavsett vad det är för lufttemperatur.

Djur

Många parklekar har även levande djur. För att hitta parklekar som har djur att titta på och kanske till och med klappa, kan man leta efter 4H-gårdar som har speciell verksamhet med djur. Vanliga parkleksdjur är hästar, får, getter, kaniner, höns och så en och annan katt som tassar omkring på området.

Matsäck eller café

Vissa parklekar har även ett café, alternativt ligger centralt så att restauranger och caféer finns i närheten. Vill man vara mer ekonomisk och ha möjlighet att fika precis när det passar utan att behöva tänka på öppettider, kan man ta med matsäck. Det behöver inte vara mer komplicerat än lite saft och bullar eller smörgåsar.

Aktiviteter för vuxna

I en parklek finns inte jättemycket att göra för vuxna. Även om man ville leka är cyklar, kanor och gungor oftast för små. Här får man njuta av att se barnen ha roligt istället, men det är inte så illa!

Parkleken är inte stället att jobba ikapp på. Här gäller uppmärksamhet på barnen- framförallt om det finns vatten. Man bör även finnas där för att kunna lyfta upp i rutschkanan och för att inte missa när barnet vågar klättra högst upp eller åka stora rutschkanan själv första gången!